2016/2017 Trendovi i boje

Home / Blog / 2016/2017 Trendovi i boje

Boja je oblik neverbalne komunikacije. To nije statična energija i njezino značenje može biti promjenjivo ovisno o pojedincu promatraču, odnosno ovisno o tome koja se energija izražava u pojedinom trenutku.

Koristi boja i samoizražavanje

Boja je osjetilni doživljaj koji nastaje kada svjetlost spektra pobudi receptore u mrežnici oka. Boja proizlazi iz spektra svjetlosti – raspodjele intenziteta svjetlosti u odnosu na valnu duljinu. Svaka boja ima svoju frekvenciju a samim time i snagu djelovanja.

Trendovi i boje 2016./2017.Svjetlost i boja imaju snažan utjecaj i zato je često doživljaj boje vrlo osoban. Različiti izvori svjetla utječu na pojedinačni doživljaji boje nekog objekta na temelju svojih fizičkih svojstava, kao što su svjetla apsorpcije, refleksije ili emisije spektra. Posebne nijanse boja različito se vide i doživljavaju. Prirodno svjetlo djeluje drugačije od umjetnog. Doživljaj se mijenja ovisno o izražajnom mediju i materijalu a percepcija ovisi djelom i o kulturi, tradiciji i iskustvu, pa čak i odgoju pojedinca promatrača.

Radi izuzetno snažnog djelovanja boje se koriste se u medicini, psihologiji, marketingu, umjetnosti, modi, dizajnu, industriji i svim oblicima svakodnevnog života. Boje naglašavaju našu osobnost “opisivu sa 1000 riječi” te su najjači oblik neverbalne komunikacije. Govore i o manama, vrlinama, raspoloženju, namjeri, stavu, viziji, ciljevima, kulturi i odgoju. Govore o tome gdje smo ali i gdje i kako želimo biti, o našoj poslovnoj i privatnoj vjerodostojnosti u predstavljanu. Obrazac definiranja percepcije boje ima brojna široka i zahtjevna pravila. Obzirom na ulogu koju boja ima u brendiranju rezultati istraživanja interaktivnih efekata boja pokazuju da odnos između brendova i boja ovisi o percipiranoj prikladnosti boja koje se koriste za određeni brend.

Boje mogu svojom snagom djelovanja i simbolikom djelovati na pojedninca ali i na mase. Radi toga se bojama definiraju trendovi koje možemo ali i ne moramo prihvatiti iz gore navedenih razloga jer osnovna značajka simbolizma boja, mode i trendova je upravo u univerzalnosti kojom se utječe na različita geografska ili kulturna ograničenja pojedinca. Velika je korist od profesionalno primjenjenih boja. Globalni ovogodišnji trend boja to i dokazuje.

Kuda plovi trendovski brod 2016. godine u modu, marketingu, web i grafičkoj industriji?

Ovogodišnji globalno trend ne sugerira toliko stil koliko boju. Bez obzira radi li se o kozmetici, odjeći, nakitu, ambalaži, vizualnom identitetu, web proizvodu, dekoru ili interijeru nameću se dvije boje koje su sastavni dio svih ponuđenih trendovski definiranih paleta a karakteristično im je to da su ove godine zastupljene i primjenjene u svim mogućim aspektima života.

Radi se o dvije Pantone boje a to su 13-1520 i 15-39190.

Ove boje naravno imaju i svoje svjetovno ime: Rose Quartz (ružin kristal, poznatiji kao “kamen srca”) i Serenity ( vedrina, spokoj – prev. sa eng.) a tim su nazivom opisane svima ostalima.

Ove se dvije boje jednostavnije mogu opisati kao tamno ili prljavo ružičasta i svjetlo plava.

Rose Quartz ili ružičasta simbolizira romantiku i nježnost, žudnju za ljubavlju i nježnosti. Ona je blaga varijanta crvene. Roza u negativnom smislu sugerira i neodgovornost, dječji pristup – infantilnost, lakomislenost i nesmotrenost no u ovoj nijansi nešto manje. U mnogim tradicionalnim kulturama to je isključivo ženska boja.

Serenity ili svjetlo plava boja simbolizira maštanje, sanjivost i vizije. Podsjeća na nebo, more, beskonačnost i slobodu. Osobe koje preferiraju ovu boju imaju potrebu za psihološkom i emocionalnom ravnotežom a teže ka harmoničnom načinu života te ostavljaju utisak vjernosti, poštenja i empatije.

Zanimljiva je psihologija tih boja ili njihova globalna poruka čovječanstvu koja se dosta razlikuje od trendovskih boja predhodnih godina. Obzirom na njihovo značenje stil je nebitan. Ove boje nose enegiju dječje mudrosti, spontanosti i čistoće.

Kada je riječ o izboru “prave” boje, istraživanje je pokazalo da je predviđanje potrošača bitno. Bitna je njihova reakcija na primjerenost i primjenjivost trendovske boje u odnosu na proizvod što je daleko važnije od pojedinačnog efekta same boje. Ovogodišnji trend je sveobuhvatnu primjenjivost i dokazao.

pantone skale 2016.

(Visited 183 times, 1 visits today)

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.