Originalan, uzbudljiv i bezvremenski dizajn koji je definirao dizajnerski trend na web-u

Home / Blog / Originalan, uzbudljiv i bezvremenski dizajn koji je definirao dizajnerski trend na web-u

Moderan dizajn kojemu je naglasak na svjetlim tonovima, jednostavnosti, eleganciji i praktičnosti. Rijetko je razmetljiv a posljednjih godina nametnuo se i kao dizajnerski trend na webu.

Originalan, uzbudljiv i bezvremenski dizajn

Volite estetiku skandinavskog dizajna? Svaki pokušaj da se uđe u njegovu širinu u jednom članku čini se pomalo ludim pothvatom. On je toliko uzbudljiv i originalan, bezvremenski i puno više od tako poznate Ikea ponude.svjetlo i ugodno

Skandinavski a posebno švedski dizajn kao disciplina crpi iz mnogih elemenata. Priroda ima veliki utjecaj, gdje duge zime i manje sunčanih sati potiču svijetle interijere čistih linija. Svjetlo i šuma su autohtoni pa se naširoko koriste u dekoracijama, interijerima ali i proizvodima. To su osnovni elementi nordijskog dizajna. Dizajna koji ima naglasak na jednostavnosti, eleganciji i praktičnosti i rijetko je razmetljiv.

Skandinavsko nordijski dizajn nije u osnovi strategija prostornog koncepta, kao što smo mogli usvojiti pohodeći Ikeine trgovine.

U skandinavskom dizajnu, oblik slijedi funkciju.
Iako se ponešto razlikuju, skandinavski dizajn (Danska, Norveška, Švedska) je temelj isto tako popularnom nordijskom dizajnu ( obuhvaća osim Danske Norveške i Švedske Finsku i Island).
Švedski je dizajn značajan dio nordijskog dizajna iako su oni u mnogočemu nepovezivi.
Švedska je poznata po svojim jakim načelima socijalne skrbi. Njena visoko konceptualna dizajnerska kultura također je ukorijenjena u socijalističkoj ideologiji zemlje. Šveđani imaju sveobuhvatnu vjeru u jednakost gdje su minimalizam i praktičnost vrline.

Marimekko-Fabrics-Unikko
Finski dizajn tkanina, Marimekko

Modernizam i funkcionalnost su izrazito utjecajni u švedskom dizajnu kakvog ga mi danas poznajemo. Švedski pristup dizajnu je možda više pragmatičan on uvijek udružuje umjetnost, obrt i dizajn s tehnologijom. Upravo je radi toga toliko originalan, uzbudljiv i bezvremenski.

Svenskt Tennessee je švedska institucija dizajna. Tvrtka je osnovana 1924. godine (osnivač je Estrid Ericson). Prvu trgovinu tvrtka je otvorila u Stockholmu davne 1927 . godine i ostala na istom mjestu sve do danas. Postala kao i šarmantan osnivač tvrtke, sinonim za umjetnost i poduzetništvo, detalje, strast, eleganciju. Promičući svoju filozofiju godinama tvrtka je, osim po vrhunskom dizajnu postala slavna po dugovječnosti i kvaliteti. Neupitno je da je utrla put kvalitetnom i popularnom skandinavsko- nordijskom dizajnu koji se nikako ne može podcijeniti, iako će ga mnogi sasvim prirodno, neizbježno povezati s pristupačnom i popularnom Ikeom.

Zahtjevna estetika i kvaliteta

Postoje vrlo suptilne razlike između skandinavskog i nordijskog stila.Skandinavsko nordijski dizajn nije u osnovi strategija prostornog koncepta, kao što smo mogli usvojiti pohodeći Ikeine trgovine. Njegova je nakana, iako sada već pomalo sporna, da prije svega ponudi kvalitetne i estetski zahtjevno obikovane proizvode po ekstremno niskim cijenama. Pritom naglašavajući tendenciju i izuzetan osjećaj za i ka prirodi.

Skandinavski i nordijski dizajn

Hans J. Wagner, čuveni danski dizajner namještaja
Hans J. Wagner, čuveni danski dizajner namještaja

Danska baština izrada namještaja je najjača od nordijskih zemalja. Mnogi poznati dizajneri iz razdoblja sredine stoljeća su Danski, i vrlo cijenjeni još i danas (Hans J. Wegner, Arne Jacobsen, Finn Juhl i Poul Kjaerholm). Danski dizajn je često podcijenjen, iako elegantniji i funkcionalniji.

Finski dizajn ima korijene u narodnoj tradiciji i obrtništvu. Kao takav nastavlja se i danas pritom balansirajući s modernom estetikom. Alvar Aalto, arhitekta, skulptor i dizajner imao značajan utjecaj za razvoj moderne, finskog dizajna.
Norveška je zemlja s jakom obrtnom tradicijom i tradicijom dekorativnih umjetnosti. Norveški dizajn je obično jednostavan, iskren i pristupačan, ali mu često nedostaju pohvale koje imaju njihovi danski i finski kolege. Novi trendovi mladih dizajnera kao što su Lars Beller Fjetland i Strek Kolektivnog pobudili su veći interes svijeta za norveški dizajn.
Island je, općenito govoreći, ja dao mali doprinos dizajnerskoj tradiciji radi svoje fizičke izolacije, nedostatka sirovina i radi ograničenih proizvodnih pogona za razliku od ostalih.

Skandinavske kuće i stanovi imaju karakter

Ljepota pokreta i skandinavski dizajn nije bio u potpunosti priznat sve do 1950-ih. Od tada, ovaj minimalistički europski dizajn dobiva brojne pohvale te postaje cijenjenim i priznatim.
Iako je skandinavski dizajn puno više od strategije prostornog koncepta povezivost s njime danas se ne može zaobići.

Nekoliko osnovnih smjernica za uređenje doma u skandinavskom stilu:

Ako volite modernizam, minimalizam, jednostavnost i funkcionalnost, vjerovatno ste poželjeli i u svoj dom unijeti malo skandinavskog štiha.

 • Skandinavske kuće i stanovi imaju karakter. U njima caruje funkcionalnost. One su otvorene, prozračne i imaju protok koji omogućuje jednostavan život.
 • Boje su vrlo neutralne. Mirni, prigušeni tonovi blijedo plave, hladne sive, bijele i krem vide se posvuda u skandinavskim interijerima. One su gotovo zaštitni znak skandinavskog minimalizma – posebno blijedo plava.
 • Podovi od bijelog drveta su također specifičnost. Za razliku od mnogih europskih domova, tepih nije česta pojava u skandinavskom domu i stilu. Skandinavski dizajneri su oduvijek preferirali korištenje jednostavnog, bijelog drveta od poda do stropa. Time se dobiva otvoren, prozračan i čist prostor, a sva pozornost kako stil nalaže se skreće na arhitekturu i na namještaj.
  Ako podovi nisu bijeli koriste se prirodne boje drveta (breze ili bora), sive kamene pločice.
 • Interijeri, posebno domovi uređeni su u eko stilu. Velika je ljubav Skandinavaca prema prirodi a još veća potreba da ju njeguju. Zato su elementi prirode su naglašeni. Sve aktivnosti na otvorenom što su biciklizam, planinarenje i kupanje su visoko vrednovane. Interijeri sadrže brojne elemente koji slave ili oponašaju prirodu i boravak u njoj. Balkoni su izuzetno bitni, biljke čak i namještaj koji ima elemente prirode, ornamenti, prirodno drvo…
 • Nenametljiva elegancija skandinavskog doma postiže se naglašavanjem komfora. Ona je bitan dizajnerski element i postiže se bijeljeli zidovima, antiknim švedskim satovima, kristalnim lusterima i zakrivljenim, po mogućnosti bijelim rustikalnim drvenim namještajem. Poseban štih daje bijela posteljina i jednostavni cvjetni aranžmani.
 • Blagovaonica je bijela ili jako svjetla a kuhinja moderna i otvorena
 • Dodajte saunu u svoju kupaonicu! Sauna ne mora biti luksuzna. Karakteristična je za Finsku i Švedsku. Ona je simbol skandinavske i nordijske kulture.
 • Oblik i funkcija vrlo funkcionalnih skandinavskih domova ne isključuje romantiku i umjetnost. Kultura ima veliki značaj i isticanje umjetničkih predmeta u istom minimalističkom stilu je bitno. Ako želite zadržati stil, izbjegavajte teške dekorativne elemente.
 • Namještaj je obično vrlo moderan, jednostavnih linija nenametljivo dekoriran. Namještaj se podrazumjeva i tretira kao umjetnički predmet. Obično je zanimljivo i kvalitetno izrađen.
 • Dodajte kamin. Skandinavski stil kamina je vrlo moderan a može biti i mjesto za kuhanje. Njegova je funkcija toplina prije svega no nerijetko je dizajnerski električni, smješten u kutu sobe.

Ako vas ipak zanimaju samo trendovi u web dizajnu tada budite jednostavni i vrlo svjetli u svom izričaju i nećete pogriješiti. Ključne riječi su: praktični minimalizam!

Save

(Visited 108 times, 1 visits today)