Simboli i znakovi

Home / Blog / Simboli i znakovi

Simboli danas ponovo privlače veliku pažnju, i premalo bi bilo reći da živimo u svijetu simbola – simboli žive u nama. Prema nastanku, poretku i tumačenju predmet su zanimanja mnogih disciplina i vrlo ih je teško definirati.

živimo u svijetu simbola – simboli žive u nama. Prema nastanku, poretku i tumačenju predmet su zanimanja mnogih disciplina: povijesti, religija, lingvistike, antropologije, umjetnosti, psihologije i medicine. Ne smijemo zanemariti intenzitet interesa koji su za simbole u posljednjih nekoliko desetljeća pokazali marketeri i političari.

Simbol je vrlo teško definirati. Znakovi i simboli se najčešće miješaju, jer generalizirajući ih i jedni i drugi prije svega daju informaciju.

Znate li razliku između simbola i znaka?

Znam da je mnogima to isto ili vrlo teško uočavaju razliku. Ti elementi nikako nemaju isto značenje i jako se razlikuju prema dubini djelovanja na osobu.

 

znak-i-simbolPri definiciji zabune nema kada se radi o religijskim, arhetipskim ili umjetničkim simbolima, ali kada se pojave u algebri, matematici, kemiji … (znanosti) tada se mnogi zbune.

Znak je bitno različit od simbola

Znak se bitno razlikuje od simbola. Prije svega po tome što je znak proizvoljan (arbitraran) ali i po tome što oznaka i označitelj uvijek ostaju razdvojeni. Znakovi su isključivo informativni, obvezujući, upozoravajući … ali nemaju dubinu i ne potiču emocionalnu vezu s promatračem. Objektivni su razumljivi svakom, nimalo apstraktni.

Znak
Znak

Kod simbola je obrnuto. Tu dolazi do homogenizacije objekta i subjekta. Drugim riječima simbolu je u naravi da da razbija čvrste okvire i spaja krajnosti u jedinstvenu viziju. Njegova je vrijednost u prevladavanju poznatog na putu prema nepoznatom. Razumijevanje simbola ne ovisi o racionalnom.

Osnovno svojstvo simbola je u njegovoj moći za razliku od znakova oni su uvijek višedimenzionalni. Odražavaju veze zemlje i neba, prostora i vremena imanentnog i transcendentalnog. Simbol ima obično svoje dnevno i noćno lice i mnoge suprotnosti, i povezan je sa takvim sveobuhvatnim iskustvima. On uvijek ima neku edukativnu ali i imaginativnu i terapeutsku ulogu. Prije svega bavi se osjećajem i identifikacijom, vrlo dubokog značenja. Simboli oblikuju naše želje, potiču nas na kakvo djelo, upravljaju našim postupcima, začetak su naših uspjeha i neuspjeha.

Simbol
Simbol

Simboličko izražavanje pokazuje da čovjek pokušava odgonetnuti i savladati sudbinu koja mu izmiče u tami koja ga okružuje.

Znakovi doslovno imaju vlastiti i vrlo jednostavan jezik, simboli i simbolizam su apstraktne ili subjektivne prirode i uvijek zahtijevaju interpretaciju.

(Visited 257 times, 1 visits today)